Caroline Clasén - Ballero

Svenska Ridtravarförbundet bildades 2003 för att vi gemensamt ville jobba för att höja ridtravarens status.

Travare som inte längre passar på travbanan av olika anledningar har i många år sålts billigt för att tränaren/ägaren istället ska ha råd att satsa på en annan travhäst.

Svenska Ridtravarförbundet ville lyfta fram dessa fantastiska hästar och dess möjligheter utanför travbanan då de visste att med rätt träning och stort tålamod har de princip samma möjligheter att bli bra ridhästar som alla andra hästraser.

Förbundet hade först som mål att med lite gemensamma träningar och tävlingar under avslappnade former hjälpa de som behövde hjälp med omskolningen av sin häst. Kanske skulle det bli lättare att våga be om hjälp om alla de andra deltagarna också hade ridtravare med exakt samma problem?

I takt med att efterfrågan växte bildades det ett antal distriktsföreningar runt om i landet så att vi skulle kunna vara närmare våra medlemmar.

Dessa föreningar arrangerar ibland träningar och tävlingar anpassade för just ridtravare på olika nivåer.

Vi har tagit fram ett alldeles eget tävlingsreglemente med bl.a. dressyrprogram anpassade efter våra ridtravare.

När det arrangeras hoppning börjar vi med höjder så låga att även den mest oerfarna ridtravaren kan vara med.

Vi har också en egen gren kallad Trab där man tränar sin häst i olika situationer som man kan råka ut för i sin dagliga ridning.

Vi visar också upp oss på mässor både med och utan häst och försöker synas så ofta det går.

2009 bildades Ridtravarföreningen Östergötland. Vi anordnar tävlingar och andra aktiviteter och håller oftast till i Normlösa utanför Mantorp eller i Åndenäs utanför Rejmyre.